Sunday, August 26, 2012

Menjelang Raya Aidilfitri 2012 (Syawal 1433H). Hari Mantai

Sabtu, 18 Ogos 2012, ialah hari mantai. Hari ini ialah hari kami sekeluarga membuat lemang, rendang dan ketupat. Kerana penat membuat persediaan sebelum mantai, aku tidur semula selepas solat Subuh. Bangun-bangun, aku tengok Mak Zie dan mak sedang menyediakan santan dan bersedia nak memasukkan beras dalam buluh lemang. Aku pun mengambil tempat untuk membantu juga ...

Menyediakan santan untuk lemang.
Memasukkan beras dan santan ke dalam buluh.

Aku, anak-anak dan anak sedara pula memasukkan beras ke dalam sarung ketupat ...

Beramai-ramai memasukkan beras ke dalam sarung ketupat.
Beras diisi lebih kurang 3/4 penuh dan 'dikunci'.
Ketupat dah sedia hendak direbus.
Lemang juga sudah dilanggai.

Bila dah selesai memasukkan beras dan santan ke dalam buluh, kelapa dan santan tidak cukup untuk merendang daging dan ayam. Terpaksalah abah dan Anyen kupas kelapa dan Anyen kena kukur kelapa. Ucop tukang perah kelapa ...

Abah dan Anyen kupas kelapa.
Perah kelapa

Akhirnya ...

Mak jaga api lemang yang hampir masak.
Rendang pun dah mula kering.

Malamnya, masih ada kerja-kerja kahir yang perlu disiapkan untuk raya esuknya. Bila dah berbuka dan selesai semuanya, langsir perlu digantung dan bahan untuk masak kuah lodeh dan kuah kacang perlu disediakan ...

Menyediakan bahan untuk kuah lodeh.
  Besuk hari raya ...

No comments:

Post a Comment